onsdag 28 september 2011

Bokrecension av boken Mansfield Park!

Boken heter Mansfield Park och är skriven av författaren Jane Austen.

 Genren i boken Mansfield Park är en roman som kom ut 1814.

Historian börjar med att underklassflickan Fanny Price som skickas att bo hos sin förmögna morbror och moster, Sir Thomas och Lady Bertram i Mansfield Park. Hon skickas att bo där för att underlätta för sina föräldrar. Men när hon väl kommer dit så känner hon sig obekväm i den nya miljön.

Hennes nya familj behandlar henne väl men är hela tiden noga med att påpeka att hon inte ligger på samma nivå som dem. I deras ögon framstår Fanny Price som otacksam och obildad. Fanny står i skuggan av sina fyra självsäkra kusiner. Den enda personen Fanny anförtror sig åt är hennes äldre kusin Edmund, som förstår att Fannys uppträdande beror på hennes dåliga utbildning och stora blyghet.

När Sir Thomas måste resa till Västindien för att se till familjens sockerplantage får ungdomarna alltför mycket frihet. Medan Sir Thomas är bortrest kommer nya grannar, nämligen syskonen Mary och Henry Crawford. Fannys sorg blir att Edmund förälskar sig i Mary. Handlingen utspelar sig på godset i Mansfield Park.

Huvudpersonen i boken är Fanny Price. Jag tycker att boken är jätte bra för att boken är både romantisk och sorglig. Man kan också lära sig om hur vissa människor lever hos andra och hur det känns. Jag tycker att språket var ganska många svårlästa ord. Fanny Price som är huvudpersonen hon är en flicka som sedan 10 år gammal bott hos sina rika släktingar. Hon känner sig mycket ensam där i början men efter att hennes kusin Edmund blivit hennes nya vän börjar hon trivas.

 Fanny är en väldigt blyg person och hon har dålig utbildning. Hon förälskar sig i Edmund men han ser henne bara som en syster. Jag fick mycket sorgsna känslor i den här boken eftersom att det var så synd om Fanny så som dem behandlade och kritiserade henne. Berättarstilen är ganska gammalmodig för att många av dem orden som står i boken finns inte längre nu och dem uttrycker sig på gammalt sätt som man inte gör nu längre.


Jag rekommenderar er som har läst denna bokrecension att själva läsa boken! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar